Vakantie met je hond: tips voor een zorgeloze reis
Stel je voor: een hotel dat uit een sprookje lijkt te komen, een bed zo zacht alsof je op een hoopje veren slaapt, een uitzicht om helemaal stil van te worden en in het hoekje van de kamer een mand waar jouw trouwe viervoeter tevreden ligt te genieten van het nietsdoen.
Zo kan een vakantie met je hond en Caractère
eruitzien.
Daarvoor is er wel net iets meer nodig dan een bestemming kiezen en
vertrekken. Een goede voorbereiding is
cruciaal en wij geven je alvast graag een aantal tips die helpen om alles op
rolletjes te laten lopen zodat jullie allemaal samen terug kijken op een
geweldige vakantie.
Voor je vertrekt
In Europa zijn er in
verschillende landen verschillende regels als je wil reizen met je hond. Bereid
je goed voor op de komende reis met je hond. Zo moet je hond in het ene land
misschien een muilkorf dragen en in het andere land dan weer een vlooienband.
Daarbij komt nog dat de regels nogal eens veranderen (zoals we gewoon zijn van
regels). Via deze link kan je de huidige invoereisen per land bekijken.
Vaccinatie tegen hondsdolheid
Je hond heeft in ieder geval voor alle reizen binnen binnen Europa een geldige hondsdolheidvaccinatie nodig. Omdat het vaccin pas drie weken na inenting volledig werkt, maak je best een maand voor je vertrekt een afspraak bij je dierenarts hiervoor. Heeft je hond minder dan drie jaar geleden al gevaccineerd? Dan hoef je geen maand op voorhand de nieuwe vaccinatie in te plannen. De geldigheid verloopt dan nooit. Puppy’s mogen pas ten vroegste op een leeftijd van 12 weken tegen rabiës gevaccineerd worden. Landen die geen lid zijn van de EU, zoals bijvoorbeeld Noorwegen of Zwitserland houden er soms weer andere regels op na, dus check altijd de websites van de ambassades van die landen ruim voor je vertrekdatum nadert.Ontworming en andere interessante vaccinaties
Je zal het al gemerkt hebben tijdens het lezen van deze blog: een bezoekje aan je dierenarts voor je vertrekt is geen overbodige luxe. Bespreek tijdens dit consult zeker ook even welk het beste type ontworming is voor de plek waar je naartoe reist en check of je hond ook een vaccin kreeg tegen Leptospirose, ook wel de ziekte van Weill genoemd.
Teken en muggen
Een goede tekenbescherming is cruciaal. In Midden- en Zuid-Europa komen
er andere soorten teken voor dan bij ons in België en Nederland dus check even
met je dierenarts welke oplossing voor jouw hond de veiligste is!
Heb je ooit gehoord van de zandvlieg? Het is een parasiet die in het
zuiden van Europa voorkomt en de ziekte Leishmania overbrengt op honden (en mensen). Wanneer
deze mug je hond steekt is hij chronisch ziek voor de rest van zijn leven en
heeft hij een voortdurende behandeling nodig. Het duurt soms jaren vooraleer de
ziekte zich effectief uit. Naast Leishmania kunnen deze steekmuggen ook
hartworm overdragen. Het is een moeilijk te behandelen ziekte die de longen van
je hond aantast.
voorkomen is dus de boodschap. Dit doe je door de juiste preventieve
behandeling op te starten (bespreek dit zeker dus met je dierenarts) en je hond
vooral ’s avonds binnen te houden
wanneer deze muggen het meest actief zijn.
EU-paspoort
En om het helemaal echt te maken, reist jouw hond ook met een Europees paspoort. De vaccinatie voor hondsdolheid staat hierop geregistreerd. Jouw dierenarts doet ook alle andere gezondheiscontroles, ontwormingen en eventuele andere vaccinaties. Let op, je hond moet ook gechipt zijn vooraleer hij mee mag op reis.Reizen met het vliegtuig
Net zoals elk land andere regels heeft als het over reizen met honden gaat, heeft ook elke luchtvaartmaatschappij dit. Meestal heeft je hond zijn eigen, speciale hondenticket nodig bijvoorbeeld. In sommige gevallen mag je hond mee in de cabine (vooral kleinere honden van maximum 8 kg) als hij in een bench zit die aan een aantal voorwaarden voldoet.Grotere honden reizen meer in het laadruim. Het is natuurlijk wel aan jou om te bepalen of je hond dit leuk zal vinden of niet.Wil je je hond graag meenemen met het vliegtuig, geef ons gewoon even een seintje en wij zorgen ervoor dat je alle nodige informatie krijgt.
Reizen met de auto
Een lange autoreis is voor je hond niet altijd zo plezierig. Hij moet dan natuurlijk wel heel lang stilzitten en hij kan niet vragen : “ is het nog ver?”. Bekijk dus op voorhand hoe je die trip voor je hond zo comfortabel mogelijk kan maken. Stop regelmatig zodat hij de nodige beweging krijgt en op tijd en stond een plasje kan doen.
Check zeker ook de regels in de landen die je doorkruist om op je uiteindelijke bestemming te raken.
Je weet het wel of misschien niet maar sommige honden worden wagenziek. Om dit tegen te gaan is het een goed idee om je hond niet meer te laten eten vanaf 6 uren voor je vertrekt. Puppyy’s mogen niet vasten dus hier is een licht verteerbare maaltijd het alternatief. Zorg er in ieder geval voor dat je hond gedurende de volledige reis water kan drinken.
Op vakantie in een heerlijk Caractère hotel
Voilà, je bent aangekomen in een van onze heerlijke, diervriendelijke Caractèrehotels en je hebt je helemaal geïnstalleerd. Het genieten kan dus echt beginnen nu. Om er zeker van te zijn dat jouw hond evenveel van zijn vakantie geniet dan jij geven we je nog volgende tips;
Voer en water
Verander niet van voer, met andere woorden geef je hond gewoon het voer dat hij kent van thuis. Voor water volg je je eigen regels. Drink jij van de kraan? Prima, hij ook. Drink jij flessenwater, dan vul je zijn drinkbakje hier ook mee.
Reisapotheek
Je reisapotheek van je hond bestaat uit onder andere: reisziektetabletten, antitekenmiddel, een klamboe, elektrolytenpoeder, probiotica of ander middel tegen buikgriep, antimuggenmiddel, verband en natuurlijk de medicatie die je hond thuis ook neemt.
Buikgriep
Ook je hond kan buikgriep krijgen op vakantie (ze lijken echt wel veel op ons hé?). Als hij veel moet braken of diarree heeft, kan hij uitdrogen. Hou hem zeker goed in de gaten als zich dit voordoet en contacteer je dierenarts als je niet goed weet wat doen op zo een moment.
Besluit
Of je je hond meeneemt of thuislaat kan jij alleen beslissen. Je kent je
hond het beste. Reizen kan zwaar zijn voor je viervoeter zeker als hij in het
laadruim van een vliegtuig moet.
Daarnaast houden niet alle honden van warmte en is een goede voorbereiding
cruciaal. Ben je overtuigd dat jouw hond op vakantie gaan even leuk vindt dan
jij? Dan vind je zeker een leuke vakantie in een van onze heerlijke hondvriendelijke Caractère Hotels!