Voorbij de klassiekers: de unieke wijnen van Europa
Als het om wijn gaat, blijven velen van ons bij de klassiekers – een Franse Merlot, Italiaanse Barolo of een Spaanse Rioja. Maar hoe zit het met de minder bekende regio’s die even heerlijke en unieke wijnen produceren? Van Slovenië met zijn witte wijnen van inheemse druivensoorten tot Zwitserland dat enkele van de beste Pinot Noirs van Europa produceert. Of Malta, misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als het om wijn gaat, maar het land moet zeker niet onderdoen voor zijn bekendere tegenhangers. Dus wijnliefhebbers, het is tijd om je horizon te verbreden.
Slovenië: verborgen in de Europese wijnbouw
Wist je dat Slovenië het enige land ter wereld is waarvan het volkslied een ode is aan de wijn? Niet toevallig, want elk jaar produceren 40.000 wijnboeren 125 miljoen flessen in 3 heel verschillende streken, Podravje, Posavje en Primorska. Slovenië mag dan wel een klein land zijn, het heeft een grote invloed als het om wijn gaat. De gevarieerde geografie van het land, met zijn Alpiene, Mediterrane en Pannonische invloeden, maakt het een ideale locatie om een grote verscheidenheid aan druiven te verbouwen. Een van de uitzonderlijke kenmerken van de productie in Slovenië is het gebruik van amfora's. Dat zijn kleivaten die worden gebruikt voor het gisten en rijpen van wijn. Deze oude wijnbereidingstechniek bestaat al duizenden jaren en heeft onlangs in Slovenië een renaissance beleefd. Het resultaat is een wijn met een uitgesproken smaakprofiel en textuur die je zeker verrast.
Bekijk onze hotels en rondreizen in Slovenië.
Zwitserland: een originele mix van traditionele en moderne wijnbouw
Als we aan specialiteiten van Zwitserland denken, denken we spontaan aan zijn chocolade en kaas, maar het land produceert ook uitstekende wijnen. Het bergachtige terrein maakt het een uitdaging om druiven te verbouwen, maar toch maakt Zwitserland al meer dan 2000 jaar wijn. Zwitserland kent een originele mix van ouderwetse en moderne wijnbouw, zo gebruiken de wijnmakers er nog steeds eikenhouten vaten om hun wijnen te laten rijpen. Veel andere wijnmakers stappen over op roestvrij staal en beton, maar de Zwitserse wijnmakers laten de traditie nog niet los. Deze methode geeft de wijn een opmerkelijke smaak dat met andere methoden niet te evenaren is. Zo produceert het land een breed scala aan wijnen, van frisse witte wijnen tot volle rode wijnen. Enkele van de populairste zijn Chasselas, Pinot Noir en Gamay.
Bekijk onze hotels en rondreizen in Zwitserland.
Toscane: meer dan alleen Chianti en Sangiovese
Jij denkt nu vast: ‘Toscane, dat is toch één van de bekendste wijngebieden ter wereld, wat doet deze regio op deze lijst?’. Dat klopt, de zachte heuvels, schilderachtige wijngaarden en charmante stadjes maken het een populaire bestemming voor wijnliefhebbers. Maar naast de geliefde Chianti en Sangiovese, produceert Toscane nog andere wijnen die de moeite zijn om te ontdekken, zoals Vermentino, Trebbiano en Vernaccia. Deze wijnen zijn net zo goed als hun bekendere tegenhangers en passen goed bij de lokale keuken. De regio kent, net zoals Slovenië, ook enkele ongewone wijnbouwtechnieken, zoals het gebruik van Toscaanse amfora's van klei.
Bekijk onze hotels en rondreizen in Toscane.
Malta: het beste bewaarde wijngeheim van de Middellandse Zee
Malta is allicht niet de eerste plek waar je aan denkt als het om wijn gaat, maar het land is zich met zijn groeiende wijnindustrie flink aan het opwerken in het lijstje van fameuze wijnregio’s. Malta's wijnindustrie heeft de laatste jaren een opleving ondergaan, waarbij veel wijnmakers zich richten op kwaliteit boven kwantiteit. Het resultaat zijn speciale wijnen die goed bij de plaatselijke keuken passen. De beste manier om de Maltese wijn te ervaren is met een bezoekje aan de plaatselijke wijnmakerijen, waar je een rondleiding krijgt en achteraf mag proeven van de bijzondere wijnen.
Bekijk onze hotels en rondreizen in Malta.
Douro: de prachtige wijnstreek van Portugal
Douro is een van de mooiste wijngebieden van Europa. Gelegen in het noorden van Portugal, is deze regio de thuisbasis van steile terrasvormige wijngaarden die uitkijken over de rivier de Douro. Het aparte microklimaat van de regio, met warme zomers en koude winters, levert druiven met een hoog suikergehalte op, dat zijn de perfecte druiven om portwijn te maken. Naast een van de beste portwijnen van de wereld, produceert Douro ook uitstekende tafelwijnen, zoals Douro Red en Douro White. Om van de Dourowijnen te proeven is een riviercruise een leuke ervaring. Veel van deze cruises stoppen bij lokale wijnmakerijen, zodat je de kans krijgt om te proeven en meer te leren over het wijnproductieproces.
Bekijk onze hotels en rondreizen in de Dourovallei.
Dorst gekregen van over die lekkere wijnen te lezen? Plan snel jouw volgende reis naar een van deze onontdekte wijnstreken!
Stuur een mailtje naar info@caractere.be of bel naar +32 (0)53 63 00 77 en wij stippelen je reis uit naar een van deze bestemmingen.